lauantai 23. kesäkuuta 2012

Herkullinen raparperipiirakka


Tätä piirakkaa on tituleerattu jopa yhdeksi maailman parhaimmista piirakoista. Ohje on Hans Välimäen suosittelema ja on alunperin ruotsalaiselta huippukokilta Stefan Karlssonilta lähtöisin. Itse löysin ohjeen Mtv3 Makuja-sivustolta. Piiras oli kuin olikin varsin maistuva, ja erityiskiitosta sai herkullinen ja täyteläinen pohja. Suosittelen tarjoilemaan piiraan vaniljajäätelön kera.

Pohja:
100 g voita
200 g sokeria
300 g vehnäjauhoja
1 muna
0,5 tl suolaa

Täyte I:
pilkottua (ja kuorittua) raparperia
1 dl sokeria 
1-2 rkl kanelia

Täyte II:
2 kananmunaa
4-5 rkl sokeria
0,5 dl kermaa
0,5 dl maitoa
1 vaniljatanko
4rkl vehnäjauhoja
2 rkl voisulaa

Aloita piiraspohjan tekemisellä. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Vaivaa taikina hyvin ja laita jääkaappiin lepäämään tunnin ajaksi.

Valmista täyte I: Pilko raparperit ja sekoita ne kanelin ja sokerin kanssa keskenään ja jätä maustumaan tunnin ajaksi.

Kauli jääkaapissa levännyt taikina ohueksi levyksi, painele se korkeareunaiseen piirakkavuokaan ja pistele haarukalla. Voit jättää pohjataikinaa pienen palan koristelua varten, jos haluat murustella sitä piirakan päälle ennen paistoa. Laita uuniin 200 asteeseen noin 10-12 minuutiksi, kunnes pohja on saanut hieman väriä.

Valmista täyte II: Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kiehauta kerma, maito ja vaniljatanko. Lisää seos muna-sokerivaahdon joukkoon ja sekoita varovasti. Lisää sitten vehnäjauhot ja voisula. Sekoita tasaiseksi.

Siivilöi raparperi-seoksesta ylimääräinen liemi pois ja levitä piirakkavuoan päälle. Kaada sitten täyte II raparperien päälle ja paista piirakkaa 180 asteessa uunin keskiosassa noin 20-25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onko kauliminen tosiaan tärkeä vaihe/oikea sanavalinta tuossa, kun paineltavasta taikinasta edempänä lopulta on kyse? (Kielellisesti pätevien ohjeiden laatiminen on toki oma taiteenlajinsa.) Noilla määrillä nimittäin ei pohjasta saa kaulittavaa millään, ainakaan niin että sen vuoan pohjalle nostelisi ehjänä levynä. Mitat minulla ovat tarkat, tiedä sitten onko jauhoissa ja kananmunissa suuriakin eroja (sunnuntain puolikarkeita käytin) tai teenkö jotain muuta pieleen. Törmään nimittäin hämmentävän usein tähän, että nettiohjeiden mitoilla taikina on niin turkasen murukuivaa ettei kaulimella ole yrittämistä - olipa kyse piiraista tai piparkakuista tms. erilaisista leivonnaisista.

Silja kirjoitti...

Kieliopista en tiedä, mutta itse tosiaan kaulin taikinan ilman suurempia ongelmia. Kaulimisesta puhutaan myös alkuperäisessä ohjeessa, joka löytyy tämän linkin takaa: http://www.makuja.fi/reseptit/stefanin-raparperipiirakka/

Maalaisjärkeähän näissä kannattaa käyttää, eli tehdä niin kuin tilanne milloinkin vaatii :)