lauantai 7. syyskuuta 2013

Lampaanpaistia, vuohenjuusto-rucolasalaattia ja uunijuureksia


 Ehkä paras salaatti ikinä: vuohenjuusto-rucolasalaatti


Tänään ruokapöytään kärrättiin tämän näköisiä eväitä. Pakastimesta olin poiminut jo alkuviikolla lampaanpaistin, jota sulattelin aluksi pari päivää ja toiset mokomat maustoin marinadissa. Lisukkeena oli aivan loistavaa vuohenjuusto-rucolasalaattia (suuret kiitokset Teitsulle ;) sekä paahdettuja juureksia. Lammasta on tullut harvemmin tehtyä, ja uhkarohkeasti tein sen täysin mututuntumalla ilman paistolämpömittaria. Kenties aloittelijan tuurilla sain siitä kuitenkin lähes täydellisyyttä hipovan mehukasta ja mureaa, mutta pikkaisen punertavammaksi se toki olisi voinut jäädä. Uunijuurekset täydensivät kokonaisuutta kivasti. Jälkkäriksi oli kahvia ja piparminttu-mulperi raakasuklaata. Aterialle olisi varmasti sopinut ruokajuomaksi viini, mutta tällä kertaa menimme vesilinjalla. Erinomaisia ja asiantuntevia viinisuosituksia löytyy vaikkapa Copatinto-sivustolta.

Vuohenjuusto-rucolasalaatti:

rucolaa
kurkkua
paprikaa
avokadoa
päärynää
vuohenjuustoa
cashew-pähkinöitä
oliiviöljyä
balsamiviinietikkaa

Paahda pähkinöitä pannulla niin, että pinta saa hiukan väriä. Paloittele vihannekset ja hedelmät. Sekoita ainekset kulhossa ja lorauta sekaan oliiviölyä. Lado päälle vuohenjuustoviipaleet ja cashew-pähkinät. Pirskota lopuksi balsamiviinietikkaa ja nosta tarjolle.



 Lampaanpaisti:

800g lampaanpaistia
1 dl oliiviöljyä
1 rkl suolaa
mustapippuria
ripaus sokeria
1 sitruunanmehu
rosmariinia ja timjamia
6 valkosipulinkynttä

Sulata lampaanpaistia jääkaapissa parin päivän ajan, mikäli käytät pakastelammasta. Huuhtele lammas ja poista pinnalta kalvot ja rasvakerrokset. Laita lammas pussiin. Sekoita marinadiainekset keskenään ja kaada lampaan päälle pussiin. Nosta jääkaappiin maustumaan jopa parin päivän ajaksi. Kääntele lihaa muutaman kerran maustumisen aikana.

Nosta paisti noin tuntia ennen kypsentämistä huoneenlämpöön. Nosta liha uunivuokaan ja kaada marinadi päälle. Kypsennä uunissa noin 150 asteessa parin tunnin ajan välillä paistoliemellä valellen. Itse pidin paistia uunissa suunnilleen 2,5 tuntia. Nosta liha pois uunista ja kääri folioon vetäytymään ennen leikkaamista noin 15 minuutiksi.

Jos haluat kastikkeen lihalle, kaada paistoliemi kattilaan ja lisää joukkoon kermaa (itse käytin kookoskermaa). Kuumenna seos ja mausta pippurilla. Suolaa tuskin tarvitsee lisätä, mutta maista ja lisää tarvittaessa.


Uunijuurekset:

4 palsternakkaa
6 porkkanaa
4 punajuurta
2 isoa punasipulia
2 tl suolaa
0,5 dl oliiviöljyä
1 tl rosmariinia
1 tl timjamia
2-3 rkl hunajaa

Paloittele juurekset ja sipulit, ja laita ne isoon uunivuokaan. Lorauta päälle oliiviöljyä. Mausta suolalla sekä rosmariinilla ja timjamilla. Lisää lopuksi hunaja. Paista uunissa noin 175 asteessa 45-60 minuuttia.



Ei kommentteja: