lauantai 13. huhtikuuta 2013

Jauhelihamureketta paahdetuilla juureksilla



Lihamureketta tulee todella harvoin kokattua, mutta vaihtelun vuoksi päätin tehdä sitä perinteisten pullien sijaan. Lisäksi mureke on vielä nopeampi tehdä: ei tarvitse muuta kuin sekoittaa ainekset ja muovailla pötköksi. En käyttänyt ruoassa korppujauhoja, vaan korvasin ne pellavansiemenrouheella. Vaihtoehtoisesti voisi varmasti käyttää esimerkiksi mantelijauhoa (siis jos haluaa tehdä gluteenittoman ja viljattoman version). Taikinaan laitoin lisäksi mm. tuoretta persiljaa, valkosipulia, sipulia ja tilkan Dijon-sinappia. Yrteistä saa tosi kivaa makua taikinaan!

Kyytipojaksi murekkeelle kaivoin jääkaapin pohjalta muutaman punajuuren, porkkanan sekä palsternakan, joista väänsin uunijuures-lisukkeen. Aikataulu oli pikkasen tiukka, joten aikaa säästääkseni pilkoin juurekset normaalia pienemmäksi, jotta kypsymisessä ei menisi tolkuttoman kauan aikaa. Lisukkeeksi menuun tein vielä siemenleipää, guacamolea ja jälkkäriksi kookos-ananas -smoothien. Ei hassumpaa! :)


Jauhelihamureke

700g jauhelihaa (jos löydät niin osta luomulihaa)
0,5 dl pellavansiemenrouhetta
2 kananmunaa
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
1 reilu rkl Dijon-sinappia
1,5 tl suolaa
pippuria
persiljaa tai muuta yrttiä

Sekoita kulhossa jauheliha, pellavansiemenrouhe, kananmunat sekä sipulit ja mausteet. Vaivaa käsillä tasainen massa. Muotoile massa pellille tai uunivuokaan tangoksi. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 20-25 minuuttia.





Paahdetut juurekset

4 porkkanaa
4 punajuurta
3 palsternakkaa
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
rosmariinia tai timjamia

Kuori ja pilko juurekset (jos aikataulu on tiukka, tee hieman pienempiä paloja). Laita juurekset uunipellille leivinpaperin päälle tai uunivuokaan. Lorauta päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Viimeiseksi ripottele päälle yrttimaustetta, kuten vaikkapa rosmariinia ja timjamia. Sekoittele. Nosta uuniin 200 asteeseen noin 30-40 minuutiksi.





Ei muuta kuin Bon appétit!






Ei kommentteja: