maanantai 20. joulukuuta 2010

Jouluinen pähkinäleipä

Jokin aika sitten sain lahjaksi Kotilieden Joulu -kirjan, joka on tulvillaan toinen toistaan ihanampia joulureseptejä. Tämän leivän ohje vaikutti yksinkertaisuudessaan kokeilemisen arvoiselta, joten tilaisuuden tullen hyökkäsin reseptin kimppuun. Ohje löytyy myös netistä, mutta kopioin sen myös tähän. 

Meillä oli töissä jokavuotinen jouluateria, jonne lupauduin leipomaan pari joululeipää. Leivän tekovaiheessa meinasi kylmä hiki puskea otsalle, koska aluksi näytti siltä, etteivät leivät kohoa ensinkään. Viimeistään uunin kurkatessani huoli oli totaalisesti ohi, koska näytti että leivät ratkeavat liitoksistaan :) Muhkeiden leipien makua ja rakennetta kehuttiin erinomaiseksi, joten voin siis suositella reseptiä ilo mielin muillekin! Leivät maistuvat erityisen hyviltä kylmäsavulohen tai esimerkiksi kinkun tai kalkkunan kera.


2 leipää:
5 dlvettä
50 ghiivaa
1 rklsuolaa
1 dlsiirappia
1 dlcashew- tai hasselpähkinöitä
1 dltaatelia tai kuivattuja viikunoita
12 dlsämpylä- tai hiivaleipäjauhoja
1 dlöljyä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen puuhaarukalla sekoittaen. Lisää joukkoon mausteet sekä silputut hedelmät ja pähkinät. Lisää joukkoon jauhot ja rasva. Alusta pehmeä taikina. Kohota taikina peitettynä lämpimässä kaksinkertaiseksi.

Vaivaa taikinaa jauhotetulla leivinalustalla ja leivo kaksi pitkänomaista tai pyöreää leipää. Kohota leipiä noin 20 minuuttia ja paista 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet pintaansa kauniin rusken värin.

(Lähde: Kotiliesi)Ei kommentteja: