perjantai 8. lokakuuta 2010

Gluteeniton täytepatonki


Patonkia en ole aiemmin gluteenittomana versiona tehnyt, joten pitihän sitä ajan kuluksi kokeilla. Alkuperäisen ohjeen poimin Gluteenitonta leivontaa -blogista, mutta muuntelin sitä hieman tekemällä patongeista täytepatonkeja. Patongeista tuli melkoisen suuria, mutta sain mahdutettua ne poikittain tavalliselle uunipellille. Patongit maistuivat erinomaisilta punaviinilasillisen kera :)

Taikina:

5 dl vettä
1 palahiiva tai 1 pss kuivahiivaa
1 rkl psylliumia
2 tl sokeria
1 1/2 tl suolaa
7-8 dl gluteenittomia jauhoja
1/2 dl öljyä

Täyte 1:

aurinkokuivattuja tomaatteja
mustia kivettömiä oliiveja
basilikaa
rosmariinia

Täyte 2:

2-3 valkosipulin kynttä
1-2 dl emmentaljuustoraastetta
basilikaa
oreganoa

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota siihen hiiva, sokeri ja psyllium. Anna psylliumin turvota hetken ajan. Sekoita joukkoon sitten suola ja 2/3 jauhoista. Lisää tässä välissä öljy. Sekoita taikinaan loput jauhot hyvin vaivaten. Lisää tarvittaessa jauhoja, jos taikina tarttuu käsiin.

Jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse toinen osa taikinasta jauhotetulla alustalla suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Lisää haluamasi täytteet ja rullaa patongiksi. Nosta pellille leivinpaperin päälle. Leivo sitten samalla tavalla toinen patonki. Kohota patonkeja lämpimässä vedottomassa paikassa noin 30 min. Sivele pinta maidolla ja tee muutamia viiltoja veitsellä pintaan. Voit ripotella päälle vielä juustoraastetta. Paista 200 asteessa noin 30 min.



1 kommentti:

Sarkka kirjoitti...

Erittäin maukas ohje, hyvin keksitty tuo "täyttäminen".