perjantai 8. lokakuuta 2010

Moniviljaleipä


Tämä oli ensimmäinen kerta kun varsinaisesti kokeilin leiväntekoa ilman vuokaa. Ohje oli varsin yksinkertainen: sekoitellaan vain ainekset keskenään ja annetaan kohota noin 5 tuntia. Käytin leivässä ruisjauhoja sekä sämpyläjauhoja, jotka ovat koostumukseltaan vehnäjauhoja raskaampia. Näin ollen leipä ei jaksanut kohota aivan yhtä hyvin kuin olisin toivonut. Leipä oli kuitenkin varsin maukasta ja rapeakuorista, jonka salaisuus oli vesihöyryssä: paistovaiheessa laitoin uunin alaosaan kulhollisen kiehuvaa vettä.

3 1/2 dl vettä
1 pussi kuivahiivaa
1 tl sokeria
3/4 rkl suolaa
3 dl ruisjauhoja
4 dl sämpyläjauhoja
(voit käyttää myös oman maun mukaan hiivaleipäjauhoja, grahamjauhoja tms)

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (n. 42 astetta) ja lisää siihen sokeri. Sekoita kuivahiiva ja suola jauhoihin. Lisää jauhoseos vähän kerrallaan veteen ja sekoittele tasaiseksi.

Kohota taikinaa 2-5 tuntia, tai jopa kauemmin Taikinasta tulee sitä kuohkeampaa mitä kauemmin annat sen kohota. Voit hyvin tehdä taikinan myös edellisenä päivänä ja leipoa sen leiväksi vasta seuraavana.

Leivo taikina leiväksi taputtelemalla sitä kevyesti jauhotetulla leivinpaperilla vuoratun pellin päällä. Kohota vielä noin 45 min.

Laita pari desiä kiehuvaa vettä uunivuokaan tai vastaavaan uunin alaosaan. Paista leipää 225 asteessa uunin alatasolla noin 25 min. Kokeile kypsyys koputtelemalla leivän pohjaa (ontosti kumiseva ääni kertoo leivän olevan valmis).



Ei kommentteja: