perjantai 8. lokakuuta 2010

Vanilja-omenakakku (gluteeniton)




Idean tähän kakkuun sain Kinuskikissan Vanilja-raparperikakusta. Sovelsin ohjetta kuitenkin sen verran, että käytin pohjassa gluteenittomia jauhoja ja täytteeksi laitoin omenahilloa. Koristekukkaset muotoilin punaisesta marsipaanista ja Daim-rakeista. "Vaniljatangot" tein suklaasta.

Pohja:

3 1/2 dl vaaleita gluteenittomia jauhoja
2 tl sokeria
ripaus suolaa
100 g leivontamargariinia
2 rkl vettä

Täyte:
Omenahilloa (tai muuta hilloa maun mukaan)

Vaniljakuorrute:

4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
2 maustemittaa vaniljajauhetta
1 ½ dl tomusokeria
2 valkuaista
200 g maustamatonta kevyttuorejuustoa
2 rkl sitruunamehua

Kermapurostukset:

1 ½ dl vispikermaa
1 tl sokeria
2 tl vaniljakreemijauhetta

Koristeet:
Kukat punaista marsipaania, kukkien keskusta Daim-rakeista, vaniiljatangot tummaa suklaata


Sekoita kulhossa jauhot, suola ja sokeri. Paloittele margariini ja nypi se jauhoseoksen kanssa tasaiseksi. Lisää vesi ja sekoittele tasaiseksi. Painele taikina voidellun ja leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalla. Paista pohjaa 225 asteessa noin 25 min. Jäähdytä.

Levitä jäähtyneen pohjan päälle reilu kerros omenahilloa.

Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Sekoita kermaan vaniljajauhe ja vatkaa vaahdoksi. Lisää vaahtoon tomusokeri. Vatkaa myös valkuaiset vaahdoksi. Sekoita kermavaahto, valkuiaisvaahto sekä tuorejuusto keskenään.

Kuumenna sitruunamehu pienessä kattilassa, ja sulata joukkoon pehmenneet liivatteet. Sekoita varovasti vähän kerrassaan täytteeseen. Kaada täyte vuokaan.

Anna kakun hyytyä jääkaapissa noin kolme tuntia tai jopa yön yli. Irrota vuoan reunus ja siirrä kakku tarjoiluastialle. Vatkaa kerma lisäten siihen sokeri ja vaniljakreemijauhe vatkauksen aikana. Vaniljakreemijauhe helpottaa pursotusta tekemällä kermavaahdosta tiiviimpää ja kestävämpää. Pursota kermavaahdosta kiehkurat kakun päälle ja koristele esim. marsipaanikukin ja suklaavaniljatangoin.






Ei kommentteja: