keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Lauantai-illan pitsaa

Lauantait ovat hyviä pitsantekopäiviä, koska silloin on usein viitseliäisyyttä tarttua hiivaan ja jauhosäkkiin ja alkaa vaivata taikinaa. Toki taikinan voi ostaa myös kaupasta, mutta itse tykkään enemmän kotitekoisen taikinan mausta. Nyt menin taikinan teon lisäksi astetta pidemmälle viitseliäisyyden suhteen, ja valmistin pitsalle myös tomaattikastikkeen. Usein kastikkeena on tullut käytettyä tomaattipyrettä tai vastaavaa. Itsetehdyn kastikkeen maku oli kuitenkin vaivannäön veroinen, joten varmasti sitä tulee jatkossakin tehtyä. Oheisesta ohjeesta tulee pellillisen verran pitsaa.

  

Pitsapohja:
2,5 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl sokeria
 0,5 tl suolaa
5 dl jauhoja
0,5 dl öljyä

Tomaattikastike:
1 sipuli 
2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviölyä
500 g paseerattua tomaattia
oreganoa
basilikaa
timjamia
mustapippuria

Täytteet:
kinkkusuikaleita
ananaksen paloja
mustia kivettömiä oliiveja
mozzarella-juustoraastetta
pitsamaustetta

Valmista aluksi pohja. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon sokeri ja suola. Lisää suurin osa jauhoista puuhaarukalla aluksi sekoitellen ja lopuksi kädellä vaivaten. Lisää öljy ja lisää loput jauhot. Alusta taikinasta pehmeä kiinteä pallo. Jätä taikina kohoamaan lämpimään noin 30 minuutiksi.

Valmista taikinan kohotuksen aikana tomaattikastike pitsalle. Hienonna sipulit silpuksi ja kuullota niitä pannulla öljyssä. Kaada sitten paseerattu tomaatti pannulle ja lisää mausteet. Keitä miedolla lämmöllä niin, että kastike sakenee.

Kaaviloi kohonneesta taikinasta leivinpaperin päällä ohut pitsapohja. Levitä päälle tomaattikastike. Lisää sitten kinkkusuikaleet, ananaksenpalat, oliivit sekä lopuksi juustoraaste. Mausta pitsamausteella. Paista pitsaa uunissa keskitasolla 250 asteessa noin 15 minuuttia.



Ei kommentteja: