torstai 23. syyskuuta 2010

Omenahillo



Tänä syksynä omenasato onnistui erityisen hyvin, minkä vuoksi omenapuiden oksat ovat olleet ihanan täynnä punaposkisia omppuja. Harmi vain, että usein omenat ehtivät pudota maahan ja mädäntyä ennen kuin niitä ehtii hyödyntää. Varsinkin jos puita sattuu olemaan pihamaalla enemmän kuin yksi tai kaksi. Omenahillo on yksi hyvä ja helppo tapa säilöä syksyn makuja purkkiin. Omatekoista omppuhilloa voi sitten talven paukkupakkasilla laittaa esimerkiksi puuron joukkoon tai kääretortun väliin. Omenahilloon/soseeseen omenat on hyvä kuoria, jossa oiva apuväline on omenasorvi. Kyseinen vehje nopeuttaa huomattavasti kuorimis- ja pilkkomistyötä. Suosittelen!


1 kg happamia omenia
2-3 dl vettä kattilan pohjalle
1 kanelitanko
n. 500g hillosokeria

Poista omenista siemenkota, kuori ja pilko ne lohkoiksi. Keitä omenalohkoja kattilassa, jonka pohjalla on pieni määrä vettä. Voit halutessasi laittaa kattilaan myös kanelitangon lisämakua antamaan. Keitä omenia välillä sekoitellen, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää sitten sokeri koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Mikäli aioit pakastaa soseen, voit käyttää tavallista sokeria oman maun mukaan. Jos sen sijaan aioit purkittaa soseen lasipurkkeihin tai tölkkeihin jääkaappiin, käytä tällöin hillosokeria. Riko omenien rakenne esimerkiksi perunasurvimella, jolloin hilloon jää "sattumia". Sauvasekoitinta käyttäen soseesta saattaa tulla hieman liisterimäistä. Käytä säilömisessä puhtaita ja ehjiä lasipurkkeja. Täytä purkit ja sulje ne heti. Käännä purkit ylösalaisin, jotta purkit "umpioituvat" ja anna soseen jäähtyä rauhassa.



Ei kommentteja: