tiistai 30. marraskuuta 2010

Rouheiset sämpylät

Toissailtana pidin pienimuotoisen opetustuokion - nimittäin sämpylänteko-opetustuokion poikaystävälleni. Hän oli aiemmin maininnut, että sämpylöiden tekeminen voisi olla hauskaa, ja riittävän simppeliä aloittelijalle. Niinpä siis leivoimme (tai itse yritin pysytellä neuvonantajan roolissa) tällaisia rouheisia sämpylöitä iltapalaksi, ja mainiostihan ne onnistuivat vähän kokemattomammaltakin leipurilta :)


 Ohje:

5 dl vettä tai maitoa
50 g tuorehiivaa
2 tl sokeria
2 tl suolaa
auringonkukansiemeniä, pellavansiemenrouhetta, kauraleseitä, ruisleseitä
3 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
4 dl grahamvehnäjauhoja
70 g margariinia


Voiteluun:
maitoa

Luiota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää sokeri ja suola. Sekoita joukkoon siemenet ja leseet sekä suurin osa jauhoista. Vaivaa taikinaa ja lisää joukkoon sulatettu rasva. Lisää vielä loput jauhoista niin, että taikinasta muodostuu pehmeä kiinteä pallo. Jätä taikina kohoamaan kaksinkertaiseksi liinalla peitettynä lämminvesihauteeseen.

Muotoile taikinasta kimmoisa tanko ja leikkaa paloiksi. Pyörittele sämpylöitä ja nosta pellille leivinpaperille. Kohota vielä hetki lämpimässä. Voitele pinta maidolla ja ripottele pinnalle vaikkapa kauraleseitä. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 12-14 minuuttia. Tarjoa esimerkiksi keiton kanssa.



Ei kommentteja: