tiistai 2. marraskuuta 2010

Siemensämpylät


Melko usein tulee leivottua sämpylöitä, jotka ovatkin melko helppo ja vaivaton perusleivonnainen. Sämpylätaikinan joukkoon laitan usein millon mitäkin lisuketta porkkanaraasteesta, juustoraasteeseen, puuronjämiin ja siemeniin lisämakua tuomaan. Niillä saa mukavan maun lisäksi nostettua usein pullamaisten sämpylöiden ravintoarvoa ja kuitupitoisuutta.

Perusvirhe, joka sämpylöiden leipomisessa saattaa tulla on, että sämpylöistä tulee liian kovia. Tällöin syynä on usein liian tiivis taikina, liiallinen vaivaaminen tai liian lyhyt kohotusaika. Hyvä nyrkkisääntö on, että mitä kauemmin taikinaa malttaa kohottaa, sitä pehmeämpiä ja kuohkeampia sämpylöistä tulee, joten ei kannata kiirehtiä!

Tämä ohje on vanhasta hyvästä köksänkirjastani pomittu.

10-12 kpl

2 1/2 dl vettä tai maitoa
25 g hiivaa
1 tl sokeria
3/4 tl suolaa
1 rkl pellavansiemeniä
1 rkl seesaminsiemeniä
1 rkl auringonkukansiemeniä
1 dl grahamjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
25 g sulatettua margariinia tai 2 rkl öljyä

Voiteluun:
maitoa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita joukkoon sokeri, suola, siemenet, grahamjauhot ja suurin osa vehnäjauhoista. Lisää rasva ja vain sen verran jauhoja, että taikinasta muodostuu pehmeä kiinteä pallo. Anna taikinan kohota lämpimässä kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta tanko, leikkaa paloiksi ja pyörittele sämpylöiksi. Nosta sämpylät pellille leivinpaperille ja kohota peitettynä noin 15 min. Voitele sämpylät maidolla ja paista uunissa keskitasolla 225 asteessa 12-14 minuuttia.



Ei kommentteja: