tiistai 16. huhtikuuta 2013

Aamupalaletut


Kokeilussa on ollut vehnätön lettu/pannukakku, jonka tein tällä kertaa suolaisena versiona. Kuva on sikäli huono, että lettuja ei juurikaan näy runsaiden lisukkeiden alta, mutta toivottavasti idea tulee selväksi :) Ohjeesta tulee joko 1 annos isoon nälkään tai 2 annosta vähän pienempään nälkään. Reseptiä soveltamalla onnistuu kätevästi myös makea herkku lisäämällä taikinan joukkoon pikkaisen esim. steviaa ja lisukkeeksi vaikkapa marjoja ja hedelmiä.


Aamupalaletut

3 kananmunaa (luomu)
1 dl mantelijauhoa
1 dl kookosmaitoa
suolaa oman maun mukaan

paistamiseen:
voita, kookosöljyä tms.

lisukkeeksi laitoin:
avokadoa
kurkkua
rucolaa
kinkkua
päälle loraus viinirypäleensiemenöljyä

Mittaa ainekset kulhoon ja sekoita tasaiseksi massaksi. Paista esim. voissa pannulla. Käännä lettu siinä vaiheessa kun se on hyytynyt riittävästi ja kestää kääntämisen. Paista kummaltakin puolelta kauniin ruskeaksi.  Kokoa lautaselle lisukkeiden kera.





sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Mustikkainen hirssipuuro



Tänään kaapin pohjalta löytyi hirssisuurimoita, joista ajattelin keittää mustikalla höystettyä puuroa. Koemaistajana toimi tuttuun tapaan oma poikaystävä :) Puuro sai paljon kehuja, varsinkin kanelin ja kookosmaidon kombo toimi lisukkeena loistavasti.



Mustikkainen hirssipuuro

1 dl hirssiä
3 dl vettä
suolaa
2 dl pakastemustikoita
1 rkl chia-siemeniä
kanelia
(tarvittaessa lisämakeutusta esim. stevialla)

lisukkeeksi:
kookosmaitoa, mantelimaitoa, riisimaitoa tms

Huuhtele hirssi aluksi huolellisesti vedessä. Kiehauta vesi ja kaada huuhdeltu hirssi kattilaan. Lisää ripaus suolaa. Keitä 25 minuuttia. Lisää keittämisen loppuvaiheessa jäiset mustikat ja sekoita joukkoon niin että ne sulavat. Sekoittele joukkoon vielä chia-siemenet. Kaada puuro tarjoilukulhoon ja ripottele pinnalle kanelia. Tarjoile esim. kookosmaidon kera.



lauantai 13. huhtikuuta 2013

Kookos-ananassmoothie



Kookos-ananassmoothie

1/2 tlk kookosmaitoa
ananaspurkki (ei ollut tuoretta ananasta tällä kertaa kaapissa :/ )
1 banaani (pehmentämään makua)
1 rkl kookosöljyä
1 rkl Macaa

koristeluun:
kookoshiutaleita

Mittaa ainekset tehosekoittimeen, kone käyntiin ja odota kunnes seos on tasaista. Kaada tarjoilulaseihin ja koristele kookoshiutaleilla. Niin hyvää!



Guacamole


Tosi hyvää esim. dippikastikkeena tai Siemenleivän levitteenä. Aikaa kaikkine työvaiheineen menee suunnilleen 5 minuuttia, joten kovin raskas prosessi ei ole kysymyksessä :)

Guacamole

2 avokadoa
1/2 sitruunan mehu
1 pieni keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
2 tomaattia
suolaa

Halkaise avokadot ja poista kivet. Pilko tomaatit ja sipulit. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen tai kulhoon, jos käytät sauvasekoitinta. Jauha seos tasaiseksi tahnaksi ja homma on valmis!




Siemenleipä



Tässä ihan kelpo ohje gluteenittomalle ja viljattomalle leivälle. Todella maukas ja rapsakka, ja erityisen maistuva guacamolen kaverina!


Siemenleipä

2,5 dl auringonkukansiemeniä
2,5 dl mantelijauhoa
2,5 dl seesaminsiemeniä
2 dl vettä
1 tl suolaa

Mittaa auringonkukansiemenet tehosekoittimeen ja jauha ne hienoksi jauhoksi. Tehosekoittimessa pitää olla poweria koska muuten se ei jaksa jauhaa siemeniä riittävän pieneksi. Kaada jauhe kulhoon ja lisää sinne mantelijauho, seesaminsiemenet, vesi ja suola. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Levitä uunipellille leivinpaperin päälle ohueksi levyksi. Paista 200 asteessa noin 13-15 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä. Jäähdytä ja leikkaa paloiksi.






Jauhelihamureketta paahdetuilla juureksilla



Lihamureketta tulee todella harvoin kokattua, mutta vaihtelun vuoksi päätin tehdä sitä perinteisten pullien sijaan. Lisäksi mureke on vielä nopeampi tehdä: ei tarvitse muuta kuin sekoittaa ainekset ja muovailla pötköksi. En käyttänyt ruoassa korppujauhoja, vaan korvasin ne pellavansiemenrouheella. Vaihtoehtoisesti voisi varmasti käyttää esimerkiksi mantelijauhoa (siis jos haluaa tehdä gluteenittoman ja viljattoman version). Taikinaan laitoin lisäksi mm. tuoretta persiljaa, valkosipulia, sipulia ja tilkan Dijon-sinappia. Yrteistä saa tosi kivaa makua taikinaan!

Kyytipojaksi murekkeelle kaivoin jääkaapin pohjalta muutaman punajuuren, porkkanan sekä palsternakan, joista väänsin uunijuures-lisukkeen. Aikataulu oli pikkasen tiukka, joten aikaa säästääkseni pilkoin juurekset normaalia pienemmäksi, jotta kypsymisessä ei menisi tolkuttoman kauan aikaa. Lisukkeeksi menuun tein vielä siemenleipää, guacamolea ja jälkkäriksi kookos-ananas -smoothien. Ei hassumpaa! :)


Jauhelihamureke

700g jauhelihaa (jos löydät niin osta luomulihaa)
0,5 dl pellavansiemenrouhetta
2 kananmunaa
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
1 reilu rkl Dijon-sinappia
1,5 tl suolaa
pippuria
persiljaa tai muuta yrttiä

Sekoita kulhossa jauheliha, pellavansiemenrouhe, kananmunat sekä sipulit ja mausteet. Vaivaa käsillä tasainen massa. Muotoile massa pellille tai uunivuokaan tangoksi. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 20-25 minuuttia.





Paahdetut juurekset

4 porkkanaa
4 punajuurta
3 palsternakkaa
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
rosmariinia tai timjamia

Kuori ja pilko juurekset (jos aikataulu on tiukka, tee hieman pienempiä paloja). Laita juurekset uunipellille leivinpaperin päälle tai uunivuokaan. Lorauta päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Viimeiseksi ripottele päälle yrttimaustetta, kuten vaikkapa rosmariinia ja timjamia. Sekoittele. Nosta uuniin 200 asteeseen noin 30-40 minuutiksi.





Ei muuta kuin Bon appétit!






torstai 28. maaliskuuta 2013

Pääsiäisen ananas-banaanikakku



Pääsiäisen kunniaksi ajattelin leipoa jotain raikasta ja kirpeää. Näin ollen kokeiluvuorossa oli tällä kertaa  juustokakkutyyppinen ananas-banaanikakku. Maku oli oikein raikas ja koostumus mukavan pehmeä. Nam nam!

Ja kiitoksia Teijalle ihanasta pääsiäiskukasta! ;)

Kakun resepti menee suurin piirtein näin:

Pohja:
n. 4 dl cashew-pähkinöitä
n. 1 dl kookoshiutaleita
2 rkl sulatettua kookosöljyä (eli EI siis kaupan kylmähyllyn munkinpaistorasvaa!)
2 rkl hunajaa
1/2 tl vaniljaa
loraus sitruunanmehua

Jauha cashew-pähkinät tehosekoittimessa jauhoksi. Sekoita pähkinäjauho kulhossa kookosöljyn, hunajan, vaniljan ja sitruunamehun kanssa tasaiseksi massaksi. Laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja painele taikina tasaisesti pohjan päälle. Nosta pakastimeen hetkeksi jähmettymään.

Täyte:
3 banaania
1/3 tuoretta ananasta
1/2 tlk kookosmaitoa
1/2 tl vaniljaa
1 1/2 dl sulatettua kookosöljyä
ripaus himalajansuolaa

Mittaa ainekset tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi pehmeäksi massaksi. Levitä pohjan päälle ja nosta pakastimeen vähintään 30 minuutiksi hyytymään. Koristele kookoshiutaleilla ennen tarjoilua.



tiistai 26. maaliskuuta 2013

Marja-vihersmoothie



Smoothie toimii mielestäni loistavasti aamupalana tai vaikkapa treenin jälkeisenä juomana. Varsinkin jos vihreän salaatin puputtaminen tekee tiukkaa, on vihersmoothie oiva keino lisätä päivittäistä kasvisten määrää, joka suositusten mukaan on tietääkseni noin puoli kiloa päivässä. Itse pyöräytän smoothien usein varsinkin aamupalalla, koska silloin tekee mieli syödä jotain helposti sulavaa, josta kuitenkin saa riittävästi energiaa muutamaksi tunniksi. Usein teen smoothien periaatteella "mitä kaapista sattuu käteen tarttumaan", mutta tietynlainen perusrunko varsinkin aamupalasmoothiessa on kuta kuinkin tällainen:


- reilusti marjoja (esim. mustaherukkaa, mansikkaa, mustikoita)
- jotakin vihreää (esim. pinaattia, spirulinaa, erilaisia salaatteja)
- kuitupitoisia siemeniä (esim. chia-siemeniä, pellavansiemenrouhetta)
- jotain makeutusta (esim. banaani tai jokin muu hedelmä)
- jotain hyvää rasvaa (esim. kookosöljy, avokado, pähkinät, kookosmaito, mantelimaito, tms)
- erilaisia superfoodeja (esim. maca, ashwagandha, camu-camu tms)
- nestettä (esim. vettä tai haudutettua ja jäähdytettyä teetä kuten vihreätee tai pakurikääpätee)
- lisäksi usein vielä 1 mitta proteiiniajauhetta (esim. riisiproteiinia tms)


Tuo ylläoleva marja-vihersmoothie sisältää:

- 2-3 dl marjoja (mustaherukka ja mansikka)
- 1 banaani
- 1 pss pakastepinaattia
- 1 mitta proteiinijauhetta (Sun Warrior Blend Vanilja)
- 1 tl camu-camua
- 1 rkl chia-siemeniä
- 1 rkl kookosöljyä
- loraus tyrnimehua
- pari dl vettä

Sekoita kaikki tasaiseksi massaksi ja säilytä jääkaapissa. Tuosta tulee melko reilunkokoinen annos, josta riittää vaikkapa välipalaksi.






lauantai 23. maaliskuuta 2013

Broileri-melonisalaatti


1 iso kulhollinen: 

lehtikaalia (tai muuta vihersalaattia esim. rucolaa)
400g broilerin maustamattomia fileesuikaleita
1/2 pätkä kurkkua
1/2 cantaloupe-meloni
(2 keitettyä kananmunaa)
auringonkukansiemeniä (myös esim. cashew- tai saksanpähkinät toimivat hyvin)

kastike:
1/2 tlk kookosmaitoa (tai maustamatonta jogurttia tai kermaviiliä)
pari tl sinappia
hunajaa
sitruunamehua
limepippuria
suolaa

Paista bloilerisuikaleet pannulla. Itse käytän usein paistamisessa kookosöljyä, joka kestää erittäin hyvin korkeita lämpötiloja ja se on muutenkin mainio rasva vaikkapa ihon rasvaukseen :) Mausta broilerit suolalla ja haluamallasi mausteella kuten currylla tai vaikkapa paprikalla. Paloittele kurkku ja meloni sopivan kokoisiksi paloiksi. Pilko salaatinlehdet ja sekoittele kaikki salaatin ainekset kulhoon. Valmista kastike ja sekoita se salaatin joukkoon. Koristele halutessasi auringonkukansiemenillä ja kananmunaviipaleilla.


Raikas mangosmoothie




2 annosta:

1/2 tlk kookosmaitoa
1 tuore mango
1 tlk ananasmurskaa (tai tuoretta ananasta)
tarvittaessa makeutus hunajalla

Päälle:
auringonkukansiemeniä

Lykkää kaikki ainekset blenderiin ja surauta pehmeän tasaiseksi pirtelöksi. Ja jälkkäriherkku on valmis! :)



lauantai 16. maaliskuuta 2013

Banaani-suklaapiiras kookosvaahdolla



Pohja:

2 dl pekaanipähkinöitä
2 dl saksanpähkinöitä
3 dl taateleita
ripaus suolaa
1/2 tl vaniljajauhetta

Täyte:

2-3 banaania
2 rkl cashew-pähkinävoita
2 rkl sulatettua kookosöljyä
2 rkl agave/vaahterasiirappia
2 rkl mantelimaitoa tai kookosmaitoa
ripaus suolaa
1 tl vaniljajauhetta
2 rkl raakakaakaojauhetta

Kookosvaahto:

1 tlk kookosmaitoa (laita yön yli jääkappiin jähmettymään)
1 vaniljatangon simenet
steviaa maun mukaan
ripaus kanelia

Jauha pähkinät ja taatelit tehosekoittimessa tasaiseksi. Mausta ripauksella suolaa ja vaniljaa. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle. Nosta jääkaappiin.

Mittaa täytteen ainekset kulhoon ja surauta tehosekoittimella tai sauvasekoittimella tasaiseksi. Levitä piirakkapohjan päälle tasaisesti. Nosta pakstimeen hyytymään.

Tee lopuksi kookosvaahto. Kuori kookosmaitotölkin pinnalta kiinteä ja rasvainen maitoseos kulhoon. Mausta vaniljalla, kanelilla ja stevialla ja vatkaa vaahdoksi. Levitä vaahto piirakan päälle ja viimeistele koristelemalla pinta vaikkapa pähkinöillä. Laita piirakka muutamaksi tunniksi jääkaappiin jähmettymään ennen tarjoilua.


PS. Jos haluat helpommin seurata blogin tapahtumia, niin löydät sen myös nykyisin Facebookista :)



Suussa sulava suklaavaahto



Noin 2 annosta:

1 banaani
1/2 tl vaniljaa
2 rkl raakakaakaojauhetta
2-3 dl kookosmaitoa
1 rkl pähkinävoita (esim. cashew)
1 rkl kookosöljyä sulatettua
1-2 rkl kookoshiutaleita
2 tl liotettuja chia-siemeniä
4-6 taatelia (tai rusinoita)
kanelia

koristeluun: kaakaonibsejä

Sulata kookosöljy vesihauteessa. Pilko taatelit. Laita chia-siemenet veteen likoamaan niin, että niistä muodostuu geelimäinen seos. Lisää kaikki ainekset kulhoon, surauta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi. Annostele tarjoilukulhoihin ja nosta jääkaappiin odottamaan tarjoilua. Koristele kaakaonibseillä ja nauti :)