tiistai 25. tammikuuta 2011

Aamiaissämpylät

Tänään päätin yllättää poikaystäväni leipomalla heti kukonlaulun aikaan aamiaiseksi sämpylöitä. Tällä kertaa tein taikinan juurimenetelmällä. Makua antamaan ujutin sämpylätaikinan joukkoon kourallisen rusinoita ja mysliä. Kohotin sämpylät huolella, jonka ansiosta niistä tulikin mukavan pehmeitä. Uunituoreet sämpylät arvatenkin maistuivat Hesarin äärellä makoisilta :)


Taikinan juuri: 
5 dl vettä
2 tl sokeria (voit laittaa myös siirappia)
1 pss kuivahiivaa
5 dl sämpyläjauhoja tai hiivaleipäjauhoja

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja lisää siihen sokeri, hiiva ja jauhot. Sekoita ja jätä juuri lämpimään liinan alle tekeytymään noin 15 minuutin ajaksi.

Kun juuri kuplii 15 minuutin jälkeen, lisätään:
1 tl suolaa
4 rkl öljyä
2 rkl auringonkukansiemeniä
1-2 rkl pellavansiemenrouhetta
kourallinen rusinoita
1 dl mysliä
n. 4-6 dl hiivaleipäjauhoja

Sekoita juuren joukkoon suola, öljy, siemenet ja rouheet, rusinat ja mysli. Lisää jauhoja vähitellen samalla puuhaarukalla ja hetken kuluttua kädellä vaivaten. Taikina kannattaa jättää melko löysäksi, jolloin sämpylöistä tulee pehmeämpiä. Muotoile taikinasta sämpylöitä ja nosta leivinpaperin päälle pellille. Anna sämpylöiden kohota rauhassa liinan alla. Paista 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.




Ei kommentteja: