Helmisuurimoita tulee käytettyä harmittavan vähän. En oikein ole keksinyt, mitä muuta niistä voisi tehdä kuin perinteistä helmipuuroa. Nyt kuitenkin huvikseni kokeilin suurimoiden hyödyntämistä sämpylöiden muodossa, ja lopputulos onnistuikin vallan mainiosti! Sämpylöistä tuli mukavan kuohkeita ja pehmeitä, aivan loistavaa iltapalaa esimerkiksi teekupposen kera :)
Helmisuurimosämpylät:
2 1/2 dl Helmi-perunasuurimoita
2 1/2 dl maitoa
5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 rkl siirappia
1-2 tll suolaa
2 dl kaurahiutaleita
10-12 dl grahamjauhoja ja sämpyläjauhoja
50 g margariinia
Pinnalle:
kaurahiutaleita
Kaada Helmi-suurimot ja maito kulhoon ja anna turvota noin 30 minuuttia. Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita kuivahiiva 1 desiin jauhoja ja sekoita veteen. Lisää sitten siirappi ja suola, turvonneet suurimot sekä kaurahiutaleet. Lisää jauhoja aluksi puuhaarukalla sekoittaen ja sitten kädellä alustaen. Lisää mehmeä rasva sekä jauhoja sen verran, että taikina irtoaa kulhon reunoista, mutta on pehmeää. Jätä taikina kohoamaan lämpimään noin puoleksi tunniksi. Pyörittele kohonneesta taikinasta sämpylöitä ja nosta pellille leivinpaperille. Anna vielä kohota noin 20-30 minuuttia. Voitele pinta vedellä ja ripottele päälle kaurahiutaleita. Paista uunissa 225 asteessa noin 12-15 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti