sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Kinkkupiirakka (gluteeniton)

Kinkkupiirakka on helppo ja maukas suolainen leivonnainen esimerkiksi illanistujaisiin. Tällä kertaa tein sen gluteenittomana versiona. Ohjeen olen itse soveltanut. Tykkään paprikan raikkaasta mausta, joten laitoin sitä kinkun kaveriksi reilusti. Kokeilin tehdä leipämäisen pohjan, joka on rasvaton ja näin ollen tavallista piirakkapohjaa kevyempi. Pohja onnistuikin ihan hyvin, mutta totesin suolan määrän jääneen hieman vähäiseksi suolaisista täytteistä huolimatta. Taikinan tekovaiheessa kannattaakin itse maistella sitä, ja lisätä suolaa oman maun mukaan.



Pohja:

n. 2 1/2 dl maitoa
1/2 pkt hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl öljyä
n. 1 rkl siirappia
1 dl kauraleseitä
3/4 dl perunasosejauhetta
n. 1 1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta

Täyte:

150 g palvikinkkua
1 paprika
2 dl emmentaljuustoraastetta
(Aurajuustoa murusina maun mukaan)
2 dl maitoa
1 dl kermaa
3 kananmunaa
suolaa
valkopippuria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota siihen hiiva. Lisää suola, öljy ja siirappi. Sekoita joukkoon kauraleseet, perunasosejauhe sekä jauhot. Vaivaa kädellä taikinaa ja lisää jauhoja sen verran, että siitä muodostuu kiinteähkö pallo. Painele taikina voideltuun piirakkavuokaa. Levitystä helpottaa vedessä kasteltu lusikka.

Paloittele kinkku sekä paprika pieniksi paloiksi, ja laita pohjan päälle. Ripottele pinnalle juustot. Mittaa erilliseen kulhoon maito ja kerma. Sekoita munat sekä mausteet joukkoon ja kaada piirakan päälle. Paista piirakka uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia kunnes sen pinta on hieman ruskistunut.


2 kommenttia:

Atalmiina kirjoitti...

Ihan pakko kysyä että jos tämä on gluteenitonnniin miten siinä voi olla kauraleseitä vai ovatko jotain gluteenittomia??? Mutta hyvää tuli kun piti gluteenitonta kinkkupiirakkaa tehdä ja googlen haulla tänne siis löysin :) Halusin tehdä välillä vähän eri ohjeella kuin yleensä teen gluteenittoman kinkkupiiraan.

Silja kirjoitti...

Kiva jos onnistui! :) Ja siis keliaakikot periaatteessa voivat syödä kauratuotteita, mutta toki kannattaa varmistaa että ne ovat ns. puhtaita eli eivät sisällä muita viljoja tai jäämiä niistä. Tässä Keliakialiiton suosittelemia kauratuotteita jotka varmasti ovat turvallisia käytettäväksi gluteenittomissa leivonnaisissa: http://www.keliakialiitto.fi/liitto/gluteeniton_elama/tuotteet/kauratuotteet/