perjantai 14. tammikuuta 2011

Lasagne

Lasagne on mielestäni mainiota arkiruokaa, joka maistuu aivan loistavalta heti uunista nostettuna, mutta myös seuraavana päivänä lämmitettynä. Tämä jauhelihalasagne on varsin perinteisen kaavan mukaan tehty, mutta eipä sitä aina erikoisia kikkailuja tarvitakaan hyvän ruoan aikaansaamiseksi. Ohje on Kodin kuvalehdestä.

 
4-6 annosta:
9 lasagnelevyä
margariinia tai öljyä vuoan voiteluun

Jauhelihakastike
1 rkl ruokaöljyä
1 sipuli
1 porkkana
2 valkosipulinkynttä
400 g jauhelihaa (nauta tai nauta-sika)
1 tl kuivattua timjamia
1 tl kuivattua basilikaa
½ tl rouhittua mustapippuria
1 tl sokeria
½ -1 tl suolaa
500 g tomaattimurskaa
1 dl vettä

Valkokastike
50 g voita tai margariinia
1 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
150 g juustoraastetta
¼ tl muskottipähkinää
(suolaa)
pinnalle 2-3 tomaatti viipaloituna sekä juustoraastetta

Kuori ja kuutioi sipuli ja porkkanan pieniksi. Hienonna myös valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy pannulla ja ruskista jauheliha. Lisää sipuli, porkkana ja valkosipuli. Paista sekoitellen noin 1-2 minuuttia. Lisää mausteet ja tomaattimurska. Huuhdo tomaattipurkki desilitralla vettä ja lisää kastikkeeseen. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen 2-3 minuuttia.

Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot. Sekoita tasaiseksi, mutta älä anna ruskistua. Lisää maito muutamassa erässä koko ajan sekoittaen. Kuumenna pohjaa myöten sekoitellen ja anna kiehua 1-2 minuuttia. Lisää juusto ja mausteet.

Voitele lasagnevuoka. Levitä vuoan pohjalle noin ¼ jauhelihakastiketta.

Levitä jauhelihakastikkeen päälle juustokastiketta ja lado sen päälle kolme lasagnelevyä. Toista jauheliha-, juustokastike-, lasagnekerrokset vielä pari kertaa. Lusikoi viimeisen lasagnelevykerroksen päälle loppu jauhelihakastike ja päällimmäiseksi reilusti juustokastiketta.Viimeistele pinta tomaattiviipaleilla ja juustoraasteella. Kypsennä lasagnea 200 asteisen uunin alatasolla noin 30-40 minuuttia. Anna vetäytyä 15 minuuttia ennen tarjoilua.



Ei kommentteja: