lauantai 1. tammikuuta 2011

Vanilja-luumuboston

Tämä ohje on niin ikään poimuttu Kotileiden Joulu -kirjasta (on muuten mainio kirja!). Bostonkakkua ei ole koskaan aiemmin tullut tehtyä, joten jo pelkästään mielenkiinnon vuoksi oli pakko kokeilla. Ja lopputulos oli ihan kelvollinen :)

Noin 20 annosta:

2 1/2 dl maitoa
1 pussi kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
1 muna
1 1/4 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
noin 6-7 dl vehnäjauhoja
100 g voita tai margariinia
1/4 tl sahramia (jätin pois)

Luumutäyte:
1 prk luumusosetta
1/2 tl kanelia
1 rkl konjakkia


Vaniljatäyte:
1 pss vaniljakastikeaineksia
2 rkl perunajauhoja
2 dl maitoa
200 g maitorahkaa


Voiteluun:
muna

Päälle:
raesokeria

Valmista pullataikina. Liuota hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn maitoon tai veteen. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Lisää taikinanesteeseen sahrami. Huom! Kuivahiiva lisätään jauhoihin sekoitettuna hieman kädenlämpöä kuumempaan nesteeseen. Lisää vehnäjauhot vähitellen ja alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Jauhoja on riittävästi kun taikina irtoaa kädestä, mutta on silti pehmeää. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

Sekoita luumusoseen joukkoon mausteet. Valmista vaniljatäyte. Sekoita kastikeainekset ja perunajauhot keskenään. Lisää joukkoon maito ja sekoita tasaiseksi. Sekoita lopuksi joukkoon rahka.

Kauli taikina noin 30 x 50 cm:n kokoiseksi levyksi. Levitä päälle ensin luumutäyte ja sen päälle rahkatäyte. Kääri rullalle ja leikkaa 12 osaan. Laita palat voideltuun pyöreään irtopohjaiseen kakkuvuokaan. Anna kohota.Voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 30-40 minuuttia. Peitä pullan pinta foliolla tai leivinpaperilla loppuvaiheessa, jos pinta tummuu liikaa.



Ei kommentteja: