sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Mansikka-vaniljapullaa

Sunnuntai on päivä, jolloin on erityisen hauskaa viettää aikaa pullaa leipoen. Tänään olin jo varhain jalkeilla ja leivontakärpäsen puraistua päätin heti aamutuimaan ryhtyä pullanleipomispuuhiin. Tällä kertaa 0,5 litran taikinasta syntyi pellillisen verran kierrepullia sekä yksi iso saksipitko. Täytteenä oli mansikkamarmeladia sekä vaniljakreemiä. Pinnalle ripottelin raesokeria.


Mansikka-vadelmapullat:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
2 tl suolaa
2 rkl kardemummaa
n. 16 dl vehnäjauhoja
150-200 g voita

Täyte:
1 1/2 prk mansikkamarmeladia
Vaniljakreemi: 3 dl kylmää vettä + 1 dl vaniljakreemijauhetta

Voiteluun:
kananmuna

Pinnalle:
raesokeria

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää joukkoon muna, sokeri, suola, kardemumma ja suurin osa jauhoista. Vaivaa taikinaa kädellä ja lisää pehmeä rasva. Jatka vaivaamista ja lisää loput jauhot. Vaivaa taikina hyvin ja jätä se lämpimään paikkaan kohoamaan.

Valmista vaniljakreemi vatkaamalla vaniljakreemijauhe kylmän veden kanssa noin 5 minuutin ajan puoliteholla. Jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse palat suorakeiteen muotoisiksi levyiksi ja sivele pintaan marmeladikerros sekä vaniljakreemi. Pyöritä levyt rullaksi ja tee toisesta saksipitko leikkaamalla saksilla noin 1 cm:n välein ohuita suikaleita, jotka käännät vuorotellen puolelta toiselle. Leikkaa toinen rulla noin 3 cm:n paloihin ja nosta palat pellille, litistä niitä hieman. Anna pullien kohota. Ennen paistoa voitele kananmunalla ja ripottele pinnalle vielä raesokeria. Paista uunissa 225 asteessa keskitasolla noin 15 minuuttia.




Ei kommentteja: