perjantai 7. tammikuuta 2011

Shakkiruudut

Tämä on yksi leipomus, joka on roikkunut niin sanotulla "testattavien juttujen -listalla" jo pitkään. Plärätessäni kaikenlaisia leivontasivuja ovat shakkiruudut aina silloin tällöin tulleet vastaan. Tällöin olen päässäni pähkäillyt, että onpas hienonnäköisiä ja varmasti vaikeita tehdä! Niinpä kaivoin Marttojen shakkiruutuohjeen esiin, ja yhtenä iltana ryhdyin kokeiluyritykseen. Yllätyksenä huomasin, että prosessi olikin itse asiassa melkoisen yksinkertainen. Tosin lopputulokseen en ollut aivan tyytyväinen, koska onnistuin taikinan leikkuussa sotkemaan hieman värejä, kunnes ymmärsin käyttää sahalaitaista veistä apuna. Mutta kantapään kauttahan sitä oppii parhaiten! :)

  
Shakkiruudut:

200 g voita
1,25 dl sokeria
1 kananmuna
4 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
2 rkl kaakaota
1 rkl maitoa

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Sekoita joukkoon kananmuna sekä vehnäjauhot, joihin olet sekoittanut leivinjauheen. Jaa sitten taikina kahteen osaan. Sekoita toiseen osaan kaakaojauhe ja maito. Voit laittaa taikinat noin 30 minuutiksi jääkaappiin, jolloin taikinat ehtivät hieman jähmettyä, joilloin leipominen on helpompaa. Leivo molemmat taikinat peukalon paksuisiksi tangoiksi. Pane kaksi tankoa vierekkäin ja ja kaksi edellisten päälle niin, että muodostuu shakkiruudukko. Leikkaa noin 1 cm:n paksuisia viipaleita (sahalaitaveitsellä!) ja paista uunin ylätasolla 200 asteessa noin 10 minuuttia.




4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

missäs vaiheessa siihen lisätään leivinjauhe `?

Silja kirjoitti...

Leivinjauhe sekoitetaan vehnäjauhoihin. Sitten jauhoseos lisätään voi-sokeriseokseen.

Anonyymi kirjoitti...

paljon tästä määrästä tulee keksejä?

Silja kirjoitti...

En valitettavasti enää muista, kuinka paljon keksejä ko. määrästä tuli :/ Uskoisin, että ihan reilu määrä kuitenkin.