tiistai 4. tammikuuta 2011

Porkkanasämpylät

Keksin näin tiistai-illan ratoksi ryhtyä leipomispuuhiin, jonka vuoksi päätin jälleen tehdä sämpylöitä. Pakastimesta oli vaalea leipä päässyt loppumaan, mikä toimi hyvänä tekosyynä alkaa muovata sämpylätaikinaa :) Tällä kertaa tekaisin vaihtelun vuoksi porkkanasämpylöitä, joiden taikinaan ujutin muun muassa kaurahiutaleita, pellavansiemenrouhetta sekä ruis- ja ohrajauhoja tavallisten hiivaleipäjauhojen ohella. Itse tykkään sämpylöistä, jotka eivät ole pelkkää "pullaa" vaan makua ja kuitua pitää olla reilusti :)


Porkkanasämpylät noin 20 kpl:

5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
2 rkl siirappia
1 1/2-2 tl suolaa
1 dl pellavansiemenrouhetta
2 dl kaurahiutaleita
1 dl ruisjauhoja
1 dl ohrajauhoja
n. 6-8 dl hiivaleipäjauhoja
4 dl porkkanaraastetta
75 g leivontamargariinia

Pinnalle:
auringonkukansiemeniä

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi ja lisää siihen suola ja siirappi. Sekoita kuivahiiva desiin jauhoja ja sekoita nesteen joukkoon. Lisää siemenet ja hiutaleet sekä porkkanaraaste. Sekoita suurin osa jauhoista joukkoon aluksi puuhaarukalla sekoitellen ja lopuksi kädellä alustaen. Lisää pehmeä rasva ja tarvittaessa vielä jauhoja. Vaivaa kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Kohota noin 30 minuuttia lämpimässä.

Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla ja pyörittele sämpylöiksi. Nosta pellille leivinpaperin päälle ja kohota jälleen noin 30 minuuttia. Voitele pinta vedellä ja ripottele päälle auringonkukansiemeniä. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 12 minuuttia.



Ei kommentteja: